4e jaargang | zaterdag 19 april 2014

Nu op LOCO FM:

Straks om 00.00 uur: Heet van de NaaldShow
Presentatie 'Elburgs Beiaardboek' ter opluistering van het 35 jarig jubileum carillon
woensdag 29 augustus 2012 16:07

ELBURG - Burgemeester F.A. de Lange heeft vandaag bij de toren van de Grote- of Sint Nicolaaskerk het eerste exemplaar overhandigd van het ‘Elburgs Beiaardboek’ aan Maarten Seijbel. De gemeente Elburg heeft het boek uitgegeven ter gelegenheid van het 35 jarig jubileum van het carillon. Maarten Seijbel nam 35 jaar geleden het initiatief om een carillon te realiseren in Elburg.

alt

Omdat het dit jaar 35 jaar geleden is dat het carillon voor het eerst klonk over de vestingstad heeft de beiaardier, Martien van der Knijff, het initiatief genomen een ‘Elburgs Beiaardboek’ uit te geven. Maarten Seijbel verzorgt in dit jubileumboek een bijdrage over het ontstaan van het carillon. Het is belangrijk dat dit stukje geschiedenis bewaard blijft. En wie kan dit beter verzorgen dan de man van het eerste uur, die weet van de hoed en de rand. In 1977 heeft Maarten Seijbel het initiatief genomen om met een aantal andere mensen een echt carillon in de toren te realiseren.

Nee, niet zo’n kleintje met 18 klokjes bestuurt door een computer, maar een echt volwaardig carillon wat ook bespeelt kan worden door de beiaardier. Met een klavier, bespeelt met vuisten en voeten, in een aparte speelcabine onder de klokken. Jawel, maar liefst 47 speelklokken strooien hun klanken uit over de stad. Onder het motto “Een ton voor een carillon” werd geld ingezameld voor een oer-Hollands instrument. Met behulp van een mobiel carillon van Fa. Eijsbouts uit Asten voor een concert op Koninginnedag, een melkbus actie en allerlei fondsen kwamen de gelden binnen.

In de beginjaren werd er regelmatig door gastbeiaardiers een bespeling gegeven. Sinds 1995 speelt Martien van der Knijff uit Oldebroek op de klokken. En sinds vele jaren steevast op de dinsdagmorgen van 10.00 uur tot 11.00 uur tijdens de weekmarkt. Ook b.v. voor “Kerst in de Vesting”, “Open Monumentendag” of bij welke gelegenheid dan ook maakt hij muziek om de stad op te luisteren met de prachtige klokkenklanken.

In de afgelopen jaren heeft hij veel muziek voor b.v. piano of ensemble gearrangeerd voor het carillon. Een aantal van deze arrangementen zijn door de gemeente Elburg uitgegeven in het “Elburgs Beiaardboek”. Ter opluistering van het 35 jarig jubileum. Elke beiaardier in de Lage Landen, Nederland en Vlaanderen (het Mekka van de beiaardcultuur), heeft een exemplaar gekregen om op andere carillons deze muziek te spelen.

 
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren na te zijn ingelogd.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Live luisteren naar LOCOfm

Liciten wigh WMPLiciten wigh WinampLiciten wigh Real

Weer

Weersverwachting
Elburg
Meer weer in Elburg

Zoeken

InloggenNieuwsvoorziening en redactie locomediagroep.nl • Zuiderzeestraatweg 498 • 8091 CT Wezep • Tel: 038 376 2981 • E-mail: info@bottercourant.nl